Kort om Tingvollost

Familiedrevet gårdsmeieri som lager kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård.

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi fire generasjoner sammen på bruket.

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre dager i uka. 

Det brukes kun pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. I år 2014 bruker vi ca 200 000 liter melk til egen osteproduksjon. Det går med 10 liter melk for å lage 1 kg ost. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 20 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 400 000 liter melk til TINE sin Jarlsbergproduksjon i nabokommunen.

Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar vant i 2016 prisene World Champion (verdens beste ost) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania - samt Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29 årige historie). Alle de fire ostene til Tingvollost har vunnet medalje under World Cheese Awards.