WORLD CHAMPION | WORLD CHEESE AWARDS 2016

Om Tingvollost

Familiedrevet gårdsmeieri som lager kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi fire generasjoner sammen på bruket.

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre til fire dager i uka. 

Det brukes kun pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. I år 2017 bruker vi ca 220 000 liter melk til egen osteproduksjon. Det går med 10 liter melk for å lage 1 kg ost. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 22 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 340.000 liter melk til TINE sin Jarlsbergproduksjon i nabokommunen.


Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar vant i 2016 prisene World Champion (verdens beste ost) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania - samt Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29 årige historie).

Alle de fire ostene til Tingvollost har vunnet medalje under World Cheese Awards.

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM