Tilbehør

Ost har såpass mye smak i seg selv, at det er unødvendig å overdøve den med alt for mye ekstra tilbehør.

Det viktigste er at tilbehøret følger ostens karakter. Derfor vil kraftige oster som Kraftkar gjerne ha tilsvarende kraftig tilbehør, mens en mild ost vil ha mildt tilbehør. Gjør det enkelt. Det beste er ofte det enkle – en ost, litt brød og en kniv.

Marmelader

Siden de aller fleste ostene er saltet, gjelder det å balansere dette med noe søtt. Det finnes mange gode geleer, marmelader, kompotter eller siruper, også vanlig syltetøy kan brukes. Selv anbefaler vi veldig gjerne lokale varianter fra Lhuset og Tingvollbær.

Tørket frukt

Prøv tørket aprikos, svisker og fiken. Avhengig av hvilken sesong du befinner deg i kan du også bruke ferske frukter, eksempelvis hele eller rørte jordbær. Unngå grønne druer, de er sure – ta heller de røde, søte. Se gjerne også bort fra paprika og andre frukter/grønnsaker uten sødme.

Honning

Finn en type som er flytende. Kan eventuelt blandes sammen med hakkede nøtter.

Nøtter

Valnøtter, hasselnøtter, salte mandler eller macadamianøtter. Du kan velge å servere dem naturell, ristet eller karamelliserte.

Spekemat

Ønsker du å utvide ostefatet til et fullverdig måltid, kan du vurdere å ta med en skinke eller spekepølse. Men husk at for mye krydder fort kan ta huven av osten.

Brød eller kjeks

Ettersom ost er salt, bør du vurdere noe annet enn salt kjeks – det kan fort bli mye salt og lite smak. Finn heller god kjeks av havre eller rug. Det beste er likevel om du har tilgang til godt brød – fint til hvitmuggoster, nøttebrød eller rug til blåmuggoster.

Drikke

Selv om ost og rødvin er en norsk klassiker, vil vi anbefale deg å finne en søt hvitvin, et godt norsk øl, en god fruktjus eller en norsk sider. Igjen er det sødme som er viktig (eksempelvis en søt Riesling), så unngå sure varianter. Velger du feil rødvin kan den og fettet i osten kræsje og du får en metallisk smak (spør betjeningen på Vinmonopolet om råd). Et godt alternativ som har dukket opp de siste årene, er øl fra alle de flinke norske mikrobryggeriene. Smak deg fram og finn din favoritt! Et klassisk valg til blåmuggost er Barley Wine, men bonden på gården er mest glad i Porter til ost og ordresjef Hanne mest glad i belgisk trippel. Sider er også veldig godt til ost, og etter hvert er det mange gode norske sidere på markedet. Vår favoritt er selvfølgelig Strupstad Sider fra Tingvoll Sider. Akevitt kan dessuten også stå veldig bra til Kraftkar, og du finner utrolig mange gode norske akevitter på Vinmonopolet for tida.

Drikke vi kan anbefale etter råd fra Vinmonopolet Surnadal:

  • Hvitvin: 12268001 Reserve de Lys Vouray kr. 150,- NB serveres godt avkjølt

    Dette er en lett og frisk hvitvin. Aroma av ung frukt med preg av sitrus, eple, blomst og noe urter. Saftig munnfølelse med noe eple, grapefrukt, nøtt og urter i avslutningen. Fylden og munnfølelsen, samt en forsiktig restsødme fungerer godt med de hvite ostene, gjerne i kombinasjon med frisk eplemarmelade.

  • Rødvin: 1571101 Giacosa Frat. Barb d’Alba kr. 167,90. En kjølig frisk og fruktig rødvin. Ungdommelig aroma preget av modne bær med innslag av urter, krydder, mandel og skogbotn. Vinen har god fylde og framstår som saftig, frisk og fruktig med preg av kirsebær og kanskje noe bringebær. En vin som dette kan fint kombineres både med de hvite ostene samt blåmuggoster som ikke er for kraftige, gjerne i kombinasjon med marmelade/gelè av mørke bær.

    631301 Coto de Imaz Reserva  kr. 174,50. En fatlagret fyldig og saftig rødvin fra Rioja. Her beveger vi oss over i en mer moden, utviklet vin stil med aromaer av fatpreget fruktighet av røde og mørke bær. Det samme går igjen i munnfølelsen, hvor en også får følelsen av en noe krydrete avslutning. Slike fatlagrede modne viner vil være et utmerket følge til blåmuggost, gjerne i kombinasjon med marmelader av mørke bær tilsatt krydderier og eller pepperkaker.

  • Dessertvin: 12268101 Landreau Coteaux du Layon 1er Cru Chaume kr. 309,90 NB! serveres avkjølt 6-10 grader. En utviklet og nyansert dessertvin med preg av tørket frukt og marmelade, honning, krydder og litt nøtter. Denne vinen kan gjerne nytes i kombinasjon med både hvite oster og blåmuggost. Honning, nøtter og marmelade av f.eks aprikos vil fremheve de ulike nyansene i vinen ytterligere, og avslutningen vil ha toner fra ost og frukt.  

  • Øl: 9206601 Kinn Bøvelen Trippel, 75 cl 9% Vol kr. 116,- Trippel er et klosterøl som opprinnelig kommer fra Belgia, ølet skal ha tre ganger så mye malt som i det opprinnelige ølet som klosteret brygget til tørstedrikk for munkene. Gjærkulturen som brukes i denne øltypen gir ølet et fruktdrevent preg. En trippel er et alkoholrikt og smaksrikt øl som passer like godt til ostefatet som til spekematen.

    1072002  Nøgne Ø Imperial Double Brown Ale 50 cl 7,5% Vol kr 58,50,- Brown Ale er en ølstil som opprinnelig kommer fra England. Det skal i hovedsak brukes ristet mellom mørk malt, som gir ølet et forsiktig karamell/kaffe preg med streif av (rug)brød og urter. Dette ølet har forsiktig bitterhet, for å sette ostene i fokus.

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM